divendres, 19 de setembre del 2008

Estudi del Cercle d´Estudis Sobiranistes, on constata que com a mínim hi ha un 35% d´independentistes

Aquí teniu algunes conclusions força interesants de l evolució de l´independentisme a Catalunya, basat amb dades d´enquestes sobre la qüestió. Això dóna gruix a la voluntat sobiranista d´una majoria social, malgrat que els mass media dels sistema això no els interesi reflexar-ho, i amb el context polític actual, s´accelerarà la desafecció a aquest estat espanyol que ens maltracta, especialment a les classes populars i a la gent més desvalguda, els treballadors, aturats, pensionistes i joves, seriem els que en sortiriem millor d´una proclamació d´independència, via que malgrat l´enquistament generacional i limitació al reformisme a les institucions delegades per l´estat unionista, més tard o més d´hora tindrà un reflex polític majoritari i plenament coherent amb la voluntat popular.
El Cercle d'Estudis Sobiranistes (
CES) va presentar a la seu d'Òmnium Cultural de Barcelona els resultats preliminars (PDF) de l'estudi "Suport Social a la independència de Catalunya (1991-2008)" on s'analitza en profunditat 21 enquestes fetes públiques en aquest període, per acabar donant les conclusions per sectors i variables. Hi han participat el cap del CES, Alfons López Tena, l'investigador del CSIC, membre d'EstatPropi.cat i responsable de l'estudi Marc Belzunces, i la diputada sobiranista del Parlament del Quebec pel Partit Québécois, Lizette Lapointe.

El text analitza detalladament totes les enquestes sociològiques i polítiques fetes al Principat que hagin recollit almenys una pregunta sobre la independència de Catalunya. Les conclusions de l'estudi fa diverses conclusions novedoses respecte dels diferents grups d'immigració en relació a la independència del Principat, i mostra com el suport social a la independència és del 35%, amb una oposició del 45%, mentre que les fonts habituals d'informació situen aquest suport en una xifra molt inferior.

L'estudi analitza també moltes altres variables en l'estudi, com ara l'edat, el nivell d'estudis, els mitjans de comunicació que consumeixen els principatins, la simpatia per les diferents opcions polítiques, la distribució territorial per municipis o els grups d'immigració, entre moltes altres característiques. Racó Català oferirà als seus lectors una lectura en profunditat de l'estudi un cop es presenti en la seua totalitat.

suport_independencia_CES_4.jpeg


Mentrestant algunes d'aquestes variables que s'han presentat als resultats preliminars de l'estudi són:

Dades generals: El suport social a la independència per a les persones majors de 18 anys se situa en un 35%, mentre que l’'oposició en un 45% i la indecisió, clau d’altra banda en qualsevol procés d’'aquestes característiques, en el 20%.

Distribució territorial: Als municipis de fins a 10.000 habitants l’'opció independentista és majoritària, mentre que als municipis de més de 150.000 habitants l'’opció unionista és majoritària.

Lloc de naixement: Les persones que han nascut a Catalunya són favorables a la independència amb un 42,7% (per un estret marge), mentre que les persones que han nascut a la resta de l’'Estat espanyol són molt contràries amb un 68%. Per contra, aquelles que han nascut a la resta del món també són contràries però amb un percentatge molt inferior del 36,9%.

Nova immigració: L'’únic grup de nouvinguts de fora de l’'Estat espanyol que és favorable a la independència és el col·lectiu de l’'Europa de l’'Est amb un 32%. Els col·lectius més contraris són els de l'’Amèrica Llatina, l’'Europa Occidental i el Magrib amb percentatges que oscil·len entre el 45% i el 41%, mentre que els de la resta de l’'Àfrica i els de l’'Àsia mostren un alt percentatge d'’indecisió.

Llengua parlada a casa: Clarament aquells que utilitzen la llengua catalana de forma habitual a casa són favorables a la independència amb un 43%, i aquells que utilitzen la llengua espanyola són contraris amb un 65,3%.

Nivell d’'estudis: Com més nivell d’'estudis es té, més a favor s’'està de la independència, i viceversa. Els nivells més favorables a la independència són els de l’'ensenyament superior (universitari grau mig i grau superior) amb un 40% i els menys favorables són els de sense estudis i només ensenyament elemental amb un 57% en contra.

Partit simpatitzant: Tot i que CiU no és una formació obertament independentista, es pot concloure que amb un 51% és el principal partit pel qual simpatitzen més persones favorables a la independència. A ERC, el percentatge de persones favorables a la independència és major que a CiU, però el nombre de simpatitzants és significativament menor que a CiU.

Mitjans de comunicació: Com més freqüentment es llegeix la premsa escrita més favorable s'’és a la independència amb un percentatge del 39%. Per contra, aquells que no llegeixen mai la premsa són els més contraris a la independència amb un 56%. Pel que fa al tipus de mitjà de premsa escrita al qual s’'accedeix, destacar que els lectors dels mitjans de l’'Avui, el Punt i El Periódico en català són clarament independentistes amb percentatges que oscil·len entre el 73,8% i el 54,3%.